Det regnar pengar!

MILJARDÄR CHOCKAR ALLA : GER BORT ALLA PENGAR

MAKARNA PER OCH BIRTHE ARWIDSSON SKÄNKER HELA SIN FÖRMÖGENHET TILL VÄLGÖRENHET. DERAS NYSTARTADE STIFTELSE, SOM BÄR BÅDAS NAMN, SKA VÄRNA KONSTEN, ARKITEKTUREN, PARKERNA OCH PLANERINGEN I DEN SVENSKA STADSMILJÖN.

Per Arwidsson ger i fredagens utgåva av DI sin första intervju på 24 år – och chockar alla med sitt besked.

Han och hans fru Birthe har varit gifta i 37 år och gått igenom såväl framgångar som motgångar. Nu känner de båda att det är dags att deras miljardförmögenhet kommer till nytta.

Vid en presskonferens i dag, fredag, kommer de att meddela världen sitt beslut.

Första steget är en grundplåt på 24 miljoner kronor. Samtidigt upprättas ett testamente där större delen av miljardförmögenheten tillfaller stiftelsen vid Per Arwidssons död.

”Jag har burit på visionen om den här stiftelsen i många år. Sedan är jag ändå 62 år och vill planera allt i god tid för att vara med och skapa fundamentet för den här stiftelsen och lämna ett avtryck efter mig”, säger han till Dagens Industri.

Per Arwidsson grundade fastighetsföretaget Granen och är idag vd för Granen Holding AB. Den som läser ”vd har ordet” på företagets hemsida får en inblick i hur miljardären tänker.

”Det mesta vi på Granen gör skapas för andra människor. Miljöer och byggnader skapas nu, men ska leva vidare i kommande generationer. Allt vi gör idag värderas av de som använder resultatet. De miljöer och ting som rymmer omtanke, hängivenhet och förmåga uppskattas av människor i generation efter generation. För oss finns det ett likhetstecken mellan miljöer som får människor att må bra och god kvalitet”, skriver Arwidsson på sajten.

Fastighetsklipparen och finansmannen Per Arvidsson började med två tomma händer och lyckades på 1980-talet skapa en miljardförmögenhet ”på rekordtid”, som DI skriver.

År 1988 ägde han ett 40-tal fastigheter i Stockholm och Solna. Två år före kraschen sålde han sin portfölj för 1 miljard kronor till HSB. År 1990 gick Arwidsson in som en av storägarna i biltillverkaren Porsche, ett innehav som han tvingades göra sig av med i samband med finanskrisen. Han förlorade kontrollen över sitt bolag Convector men kunde börja om med en ny fastighetsportfölj.

Fram till för två år sedan ägde han bland annat 9.200 kvadratmeter mark vid Arenastaden i Solna, där SEB nu ska bygga huvudkontor. I våras sålde han mark i Bromma för 200 miljoner kronor. Per Arwidsson är också en av Sveriges mest framstående konstsamlare.

Men nu skänker han alltså bort så gott som allt.

”Det handlar om hundratals miljoner, men jag vill inte redovisa min förmögenhet här och nu i tidningen. Jag är ju heller inte så gammal så förhoppningsvis ska det bli några kronor till. Jag vill gå till jobbet varje dag till jag dör”, säger Arwidsson till tidningen.